「蜘蛛媽媽」鄭麗莎 x BBB 

正所謂贏在起跑線,蜘蛛媽媽- 鄭麗莎LisaCheng除咗畀佢個大仔晉晉上緊我哋嘅「YAMAHA兒童創意音樂班」之外,佢嘅三個BBB都上緊「YAMAHA精靈紅蘋果班」㗎!佢哋而家兩歲幾就嚟三歲,唔好以為咁細個上音樂班只係玩玩下好似冇乜嘢學到咁,其實畀小朋友盡早接觸音樂,學識基本樂理,對佢哋將來學其他樂器有好大幫助㗎!而且可以令小朋友同其他差唔多年齡嘅同學仔一齊玩,咁正式返學時就可以更快適應群體生活啦~

 

 

「蜘蛛媽媽」鄭麗莎 X 晉晉 親子樂 

話畀你哋知吖!原來 蜘蛛媽媽- 鄭麗莎LisaCheng 嘅大仔晉晉都上緊我哋嘅「YAMAHA兒童創意音樂班」㗎!Lisa話睇住仔仔不知不覺咁進步咗好多,比起啱啱開始上堂嗰陣,無論節奏同埋音準都有明顯嘅進步!佢都覺得好surprise呀!而且因為老師有趣生動嘅教學方式,Lisa同晉晉每個星期都好enjoy上堂嘅時間,返到屋企仲會成日重溫同埋練習㖭!不如一齊去片睇吓佢哋學咗半年有咩感受啦~

 

 

「蜘蛛媽媽」鄭麗莎 親子樂 X 4 

唔經唔覺,蜘蛛媽媽- 鄭麗莎LisaCheng 嘅4個小朋友晉晉同BBB已經上到YAMAHA音樂課程嘅第2個學期喇!蜘蛛媽媽表示睇見佢哋不斷嘅進步,真係好開心呀!而且感受到小朋友真係從心而發咁愛上咗音樂㖭呀!唔信?去片睇吓佢哋平時返到屋企點樣練習就知啦~小編可以證實,拍攝當日佢哋全部都係自動自覺去練習同埋唱歌,完全唔需要迫佢哋㗎!我相信每位家長都好想有咁嘅效果,唔使勞氣,小朋友都會主動去練習,YAMAHA音樂課程就做得到喇!

 

 

阿偉@RubberBand X 愛女G.I. 親子樂 

RubberBand嘅低音結他手阿偉同愛囡G.I.已經一齊上咗「YAMAHA兒童創意音樂班」一段時間喇!作為音樂人嘅佢,好欣賞「YAMAHA兒童創意音樂班」嘅課程結構同教學模式,特別係家長同小朋友一齊上堂嘅形式,可以了解G.I.嘅學習進度之餘,仲可以有更多嘅親子時間。G.I.更加係每個星期都好期待去上堂㖭!一齊睇吓佢哋嘅分享啦~

 

 

阿偉@RubberBand X 愛女G.I. 親子樂II 

可能大家都會覺得作為音樂人嘅爸爸,RubberBand嘅低音結他手阿偉自己都可以教囡囡G.I.音樂啦,但係阿偉就覺得喺屋企G.I.會好容易分心,而YAMAHA音樂班嘅課程特質就對G.I.性情培養好有幫助,令G.I.上堂時更加留心同集中,同自己教嘅時候好唔同~大家知唔知道G.I.最鍾意課程入面教嘅邊隻歌呢?一齊去片睇吓啦~

 

港台混血小暴龍上YAMAHA音樂小天地實況 (一)

暴龍哥自小就是個愛唱歌的小孩,實不相瞞....之前學校的歌唱比賽還拿過冠軍!所以我們也一直有考慮讓暴龍哥嘗試發展音樂方便的才能,幾經考慮,我跟暴龍哥去 Tom Lee Music Academy 通利音樂藝術中心 參加了「YAMAHA音樂小天地」。這個課程主要是啟蒙小朋友對於音樂的了解,培養節奏感、音感,課程簡單有趣,每次都是開心的唱唱跳跳,看來暴龍哥嫌一個禮拜一堂太少了,每次上完課都問我什麼時候再上音樂課呢。 等我們再多上一些時日再跟大家分享心得喔! 

摘自: 港台混血小暴龍Facebook

港台混血小暴龍上YAMAHA音樂小天地實況 (二)

每個禮拜與暴龍哥的拍拖時間 ,就是一起去「YAMAHA音樂小教室」唱唱跳跳,不知不覺已經上了半個學期啦!每星期小暴龍一進課室,便急不及待爬上椅子,跟老師同學大合唱「Hello Song」、「操兵Parade Song」,氣氛超棒! 而暴龍最最最喜歡就是可以玩琴啦,手指動一動,小肌肉更加靈活,簡單易懂又好玩的課程內容,已經可以培養樂感,真的一點也不覺得是去「上課」,比較像是去玩啊,暴龍也更加有自信心能表達自己。因為上課實在太開心!暴龍哥下了課後也是無時無刻哼著上課教的歌曲呢,而課程本身連同有一隻CD,暴龍就常常在家播放「Please shake hands with me」還拖著我的手一起唱!這些歌曲就像我跟他的共同語言一樣,他哼著唱我也哼著唱,親子感情大躍進! (雖然本來已經很好了) 

摘自: 港台混血小暴龍Facebook

港台混血小暴龍上YAMAHA音樂小天地實況 (三) 

快樂的時光總是過得特別快,暴龍哥參加 Tom Lee Music Academy 通利音樂藝術中心 的「YAMAHA音樂小天地」完成啦!由一開始的怯場、不知所措,到之後慢慢熟悉後,能跟著老師同學們大聲唱,找到節奏感、音感,也慢慢比能專心聆聽音樂,也由一開始彈琴的僵硬,變到越來越靈活呢!回到家也是聽著課堂上的音樂就開心起舞呢!喜歡「YAMAHA音樂小天地」簡單易懂的學習模式,每次上課都很輕鬆,最適合像暴龍這樣2、3歲的孩子,加上老師非常有耐心,對小朋友愛心爆棚,而且能用淺顯易懂的方式引導小朋友,小暴龍的專注力及耐心也因此慢慢培養起來呢,媽媽表示太好了!也因為每個星期都跟小暴龍一起上堂,我們兩個多了許多跟課堂有關的共同話題(爸爸都不知道我們在唱什麼),一起唱唱跳跳,親子間的親密感又再加深了!
現在小暴龍逢星期五都嚷著要上課,媽媽都正在考慮讓小暴龍繼續升讀「YAMAHA兒童創意音樂班」,難得他喜歡上課,我當然希望他繼續培養對音樂的興趣啦! 

摘自: 港台混血小暴龍Facebook 

 

蔡雪瑩同仔仔上YAMAHA精靈紅蘋果班實況 (一)

阿仔兩歲半喇!想喺返學之餘都同佢搵啲輕鬆有趣嘅課外活動,所以每個星期六早上都會同佢一齊上通利音樂藝術中心嘅YAMAHA精靈紅蘋果班,有別於其他音樂興趣班,呢四十五分鐘絕無冷場,老師會教小朋友們連音跳音大聲細聲等簡單樂理,又唱又跳,深入淺出,就連媽咪都玩到好開心! 

摘自: 蔡雪瑩 Snowy Choi Facebook 

 

蔡雪瑩同仔仔上YAMAHA精靈紅蘋果班實況 (二)

經過三個月 Tom Lee Music Academy 通利音樂藝術中心 Yamaha精靈紅蘋果班嘅訓練,阿仔對樂器同音樂興趣大增,由本來亂打亂彈,到而家真係識得按老師指示打拍子,問佢貓貓叫聲,佢識得用琴聲表達出來,無論音樂感拍子感都明顯強咗好多!最重要係上Red Apple Course真係好high好開心~每個小朋友都好投入好留心,教材亦非常特別,生動有趣!真心推介俾希望培養孩子日後學樂器嘅家長們!

摘自: 蔡雪瑩 Snowy Choi Facebook